50g hiivaa
1,5dl sokeria
2 munaa
2til suolaa
2tl kardemummaa
14dl vehnäjauhoja
100-125g huoneenlämpöistä voita/margariinia
n.7dl ruokaöljyä
sokeria
Liota hiiva reilusta kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja munat. Vatkaa muutama minuutti ja lisää jauhoja vähitellen; sekoita koko ajan. Lisää viimeiseksi pehmennyt voi ja alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Älä lisää liikaa jauhoja, vaikka taikina tuntuisi löysältä. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin 45min.
Leivo kohonneesta taikinasta pyöreitä pullia. Anna munkkien kohota liinan alla noin 20min.
Kaada 7dl öljyä kattilaan ja kuumenna öljy kuumaksi. Öljy alkaa olla kuumaa, kun sen pinnasta nousee hieman höyryä. Öljy on sopivaa, kun pudottaessasi pienen palan taikinaa öljyyn, se alkaa tiristä ja ruskistua. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi molemmilta puolilta. Jos teet munkkirinkilöitä, tee sormella reikä pullan keskelle ennen kuin pudotat sen öljyyn. Ole tarkkana öljyn lämpötilan kanssa ja säädä sitä pienemmälle, jos näyttää siltä, että munkit ruskistuvat liikaa tai palavat. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperille ja pyörittele nopeasti sen jälkeen munkit sokerissa. Nosta ne vielä sokeroinnin jälkeen talouspaperille valumaan.
Huomioi:
1. Ota lieden välittömään läheisyyteen kattilan kansi, sillä jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa palaa, saat todennäköisesti liekin tukahdutettua kun laitat nopeasti kattilaan kannen päälle. Älä koskaan heitä vettä palavan, kiehuvan öljyn päälle!
2. Laita talouspaperit ja sokerilautanen tms. valmiiksi viereen, sillä öljykattilaa ei voi jättää hetkeksikään vartioimatta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti